Pet odgovora o leku ivermektin i ko o njemu širi dezinformacije u Srbiji

2021-11-24 10:01:02 By : Mr. minfeng chen

Društvenim mrežama i putem Viber grupe "LRNE – ivermektin preporuke" nedeljama unazad dele se naučno neutemeljene informacije i saveti o primeni leka ivermektin (ivermectin), inače veterinarskogaceutskog proizvo

U objavama se navodi da je taj lek delotvoran za lečenje COVID-a 19.

Ono što je dodatno podstaklo da se dezinformacije lako prošire, a lakoverni u njih brzo poveruju, jeste taj što su se, kako prenose mediji, u promovisanje leka namenjenog žukivotinjarili.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je u utorak, 2. novembra, da će svi oni koji su preporučivali ovaj lek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posledice.

"Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi Drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veteristiu ře ře ře ře ře ře ře ře ře ře ře ře í Longcha.

Do objavljivanja ovog teksta, Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome koliko lekara je do sada smenjeno zbog slučaja "ivermektin".

Ovaj lek nije odobren za lečenje COVID bolesnika kako u Srbiji, tako ni u svetu od bilo koje relatedne zvanične zdravstvene institucije.

Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, navodi Svetska zdravstvena Organizacija. Iako je primarno veterinarski lek, samo u konkretnim slučajevima, koristi se iu humanoj medicini.

Tako ga je američka Služba za hranu i lekove (FDA)

Odobren je i za lečenje šuge, ali i kao sredstvo za smirivanje rozacee, problema specifičnog kapilarnog crvenila kože.

Kod životinja, ovaj lek najčešće se koristi za lečenje od glista. Prepisuje se životinjama, a proizvodi se u različitimoblicima – tablete, mast ili tečnost.

Istraživanja o efektima ivermektina u lečenjuvirusa pojavljivala se u pojedinim studioima i pre pandemije koronavirusa. Ispitivan je njegov efekat na zika virus, ali su relatedne zdravstvene institucije u Sjedinjenim državama i Evropi utvrdile "nedostatak efikasnosti ovog leka za prevenciju smrtonosne infekcije erivna zika virus" Nacional zika virus" Međustional (Htit) Međustional (Htit)

S pojavom SARS-CoV-2 virus, pokrenute su nove studio. Prema informacijama NIH, trenutno je u toku nekoliko kliničkih ispitivanja, ali nijedno od njih do sada nije dokazalo da bi ovaj lek smeo da se koristi za lečenje COVID-19.

Kroz priče, analize, video zapise i infografike pratite kako pandemija COVID-a 19 utiče na zemlje Zapadnog Balkana i šire.

Sličnu informaciju objavio je i američki FDA koji navodi da trenutno dostupni podaci ne pokazuju da je antiparazitski lek efikasan protiv koronavirusa uz napomenu da uzimanje velikih doza ivermektina mo

Osip, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, oticanje lica ili ekstremiteta, vrtoglavica ili nagli pad pritiska, neke su od nuspojava leka, navodi FDA.

Agencija za hranu i lekove SAD još početkom godine dobila je više izveštaja o COVID pacijentima kojima je bila potrebna pomoć, uključujući i Hospitalizaciju, nakon što su se samoinicilitivno

FDA takođe skreće pažnju i da se lekovi za životinje razlikuju od onih za humanu upotrebu jer je koncentracija leka koji leči životinje poput konja ili krava mnogo jači.

Sa problemima o pogrešnoj upotrebi ivermektina suočavaju se brojne države u svetu. Britanski BBC baveći se ovom problematikom, navodi da se za više od trećinu od ukupno 26 velikih studioija o upotrebi leka za COVID pokazalo da "ima ozbiljne greške ili znake potencijalne potencijalte prevare.

Nije Srbija jedina u kojoj se pojavio problem promocije veterinarskog medikamenta kao "magičnog leka" za COVID-19.

U cilju da suzbije nelegalno izdavanje i korišćenje leka, američki FDA osnovao je radnu grupu koja generalno prati sve lažne proizvode za lečenje COVID-19.

Ova agencija kontaktirala je i prodavce kako bi se lakše pratile onlajn prodavnice koje prodaju lažne ili nedozvoljene proizvode.

FDA i Federalna trgovinska komisija (FTC) izdaju pisma upozorenja kompanijama koje krše savezni zakon predstavljajući tako rizik po zdravlje pacijenata prodajom neodobrenih proizvoda uz lažetjavle

No media sources are currently available

Sva prava zadržana. Radio Free Europe/Radio Freedom © 2021 RFE/RL, Inc.